Bos Wildrijk

Belkermerweg 78, Sint Maartenszee

Wildrijk

Ooit waren er in het westen van de Zijperpolder veel bosrijke landgoederen van welgestelde Amsterdamse kooplieden. Toen die hun interesse verloren, verwilderde het gebied. Later, tijdens het graven van het Noordhollandsch Kanaal, werd het leeggekapt door kamperende gastarbeiders. Enkele stukjes bos bleven gespaard. Zo ook Het Wildrijk.

Het bos is klein, maar heel bijzonder. Goed voor een wandeling van een klein uur, juist in het voorjaar. Dan is de bodem zover je kunt kijken bedekt met een blauw tapijt van wilde boshyacinten, met hier en daar schakeringen van roze en wit, afgewisseld met het frisse groen van jonge varens. Bovendien bloeien in de buurt van de boswachterswoning enkele hoekjes wilde witte narcissen Andere bijzondere planten die er bloeien, zijn de knikkende vogelmelk en de voorjaarszonnebloem. Zingende nachtegalen, tuinfluiters en wielewalen maken dit lentesprookje compleet.

Met een bijzonder soort gemaal een tonmolen - wordt het water op peil gehouden. Het bos wordt doorsneden door donkere slootjes met spiegelend zwart water. Daarmee is Het Wildrijk een van de allermooiste bezittingen van Landschap Noord-Holland.

Meer info over Bos Wildrijk

Bereken route van Aan Noordzee naar Bos Wildrijk

Gerelateerde tips

Bekijk onze tips